Pušenje i oralno zdravlje

0
1412

Svi smo upoznati s činjenicom da je pušenje štetno za naš organizam, pogotovo za usnu šupljinu koja je prva na udaru. U ovome članku predstaviti ću Vam neke od problema koje kronično korištenje duhanskih proizvoda može uzrokovati.

Sastav dima

U dimu cigareta najveći udio imaju ugljikov monoksid, aromatski ugljikovodici te alkaloidni spojevi. Nikotin spada u alakloidne spojeve s dušikom i odgovoran je za stvaranje ovisnosti. Također ubrzava rad srca te uzrokuje porast arterijskog tlaka. Do ovih fizioloških promjena dolazi zbog povećanog lučenja adrenalina. U manjim postotcima nalazimo kancerogene tvari koje mogu uzorokvati mutacije stanične DNA što pogoduje razvoju tumora. Primjeri takvih spojeva su toluidin, uretan, poliaromatski ugljikovodici, naftilamin, nitrozamin i dr.

Zdravstvene komplikacije uzrokovane pušenjem koje mogu imati ozbiljne posljedice

Parodontitis

Dokazano je da pušenje utječe na razvoj parodontitisa tako što smanjuje prisutnost kisika u parodontnim džepovima, a takvi uvjeti pogodni su za razmnožavanje bakterija. Plak je još jedan rizični faktor koji ima sinergističko djelovanje s dimom, što znači da se povećava rizik od parodontitisa. Također je dokazano da mladi između 21. i 26. godine imaju duplo veću šansu za razvoj parodontitisa dok oni koji počnu pušiti između 15. i 18. godine imaju i do tri puta veću šansu.

Rak usne šupljine

Smatra se da su alkohol i pušenje glavni uzročnici karcinoma usne šupljine. Alkohol pojačava štetne učinke pušenja tako što povećava propusnost tkiva za čestice iz dima. Rak usne šupljine uglavnom se pojavljuje između 40. i 70. godine života te je češći kod muške populacije. Karakteristični simptomi su žarenje jezika i usta te otežano gutanje i govor. Također se mogu pojaviti crveno-bijele mrlje, baršunasta sluznica te rane koje sporo zacjeljuju.

Eritroplakija

Najteže prekancerozno stanje je eritroplakija. Pojavljuje se u obliku plaka žarko crvene boje. U većini slučajeva prelazi u karcinom, samo je pitanje vremena. Incidencija se povećava s brojem konzumiranih cigareta u danu.

Leukoplakija

Leukoplakija je prekancerozno stanje u obliku bijelih mrlja koje se ne mogu sastrugati. Glavnim uzrokom smatra se pušenje (leukoplakija nicotinica), koje u kombinaciji s alkoholom povećava šansu za pojavljivanjem čak i do 15%. Leucoplakia erosiva i verrucosa smatraju se težim oblikom lekuoplakije. Leukoplakija se prvo pojavljuje kao crvene mrlje i otekline te kasnije postaje rožnata i mjenja boju u bijelo žutu. Uglavnom je locirana na dnu usne šupljine ili paramedijalno od donje usne.

Pušačko nepce

Dolazi do promjena na tkivu nepca koje su uzrokovane dugoročnim pušenjem lula i cigara. Nije toliko često kod pušača cigareta. Obično dolazi do diskoloracije nepca u sivu boju, oticanja žlijezda te pojave neravnih rubova.

Manje opasne promjene uzrokovane pušenjem

Pušačka melanoza

Pojačano lučenje melanocita zbog djelovanja nikotina dovodi do hiperpigmentacije tkiva koja se prestankom pušenja može samostalno povući.

Halitoza

Halitoza je prisutnost lošeg zadaha uzrokovana pušenjem. Nastaje zbog povećanog razmnožavanja anaerobnih bakterija koje razgrađuju aminokiseline do sumporovodika.

Obojenost zuba

Dolazi do pigmentacije zubi u obliku žuto-smeđih mrlja. Razina pigmentacije povećava se s produljenjem korištenja duhanskih proizvoda.

Pušenje i implantati

Pušenje kod terapije implantatima značajno povećava rizik neuspjeha jer negativno utječe na više faktora. Nikotin iz dima djeluje kao vazokonstriktor u gingivi te tako oslabljuje formiranje ugruška koji je bitan tokom ugradnje implantata i radi zarastanje rane. Tvari iz dima uzrokuju  smanjenje krvnih žila i samim time protok kroz njih. Također dolazi do koštane resorpcije i sporijeg cijeljenje kosti i okolnih mekih tkiva.

Pacijenti koji su pušači mogu se liječiti ugradnjom implantata, ali uz određene uvjete. Najvažniji faktor je da održavaju zadovoljavajuću oralnu higijenu te da apstiniraju od pušenja tjedan dana prije ugradnje implantata i osam tjedana nakon, kako bi zahvat bio siguran i učinkovit.

Zaključak

Prestankom pušenja ukloniti ćete velik broj rizičnih faktora koji mogu uzrokovati benigne, ali i puno opasnije maligne promjene u usnoj šupljini. Ovo je posebno važno ukoliko već imate neke zdravstvene probleme koji zahtijevaju liječenje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime