Izbjeljivanje zubi

0
1362

Izbjeljivanje zubi je proces kojim se uklanjaju obojenja zubi te im se vraća prirodno bijeli i sjajni izgled. Koji su najčešći uzroci obojenja zuba, koje metode izbjeljivanja postoje i koji su nedostaci izbjeljivanja, pitanja su kojima ćemo se zabaviti u ovom članku.

Što uzrokuje obojenje zuba?

Obojenja mogu nastati zbog unutrašnjih i vanjskih faktora. Unutarnja obojenja nastaju ugradnjom kromatogena (pigment) u caklinu i dentin te se teško uklanjaju. Obojenja se još dijele na preeruptivna (dok zub nije izniknuo) i posteruptivna obojenja (nakon što je zub izniknuo).

Preeruptivna obojenja

Neka od preeruptivnih obojenja nastaju zbog uporabe fluora (kredasto bijeli zubi) i tetraciklina (smeđi zubi) tijekom trudnoće. Amelogenesis imperfecta i dentinogenesis imperfecta nasljedni su poremećaji koje karakterizira obojenje zube u smeđu ili sivu boju. Eritroblastoza, Epidermolysis bullosa, eritropoetska porfirija i alkaponturija još su neki od poremećaja koji uzrokuju obojenje zubi.

Posteruptivna obojenja

Posteruptivna obojenja mogu nastati zbog starih i loših ispuna koji su napuknuti i tako omogućuju lakši prodor bakterija i kemikalija. Amalgamski ispuni mogu izazvati sivo obojenje zuba jer u sebi sadrže srebrov nitrat. Obojenje zuba također može biti posljedica traume, zub tada najčešće poprimi tamnsivkastu boju. Kod neprikladne endodontske terapije gdje se  u potpunosti ne odstrani pulpa, doći će do obojenja zuba. Nekroza pulpe koja nastaje kao posljedica prodora bakterija ili kemijskih iritacija uzrokuje razgradnju tkiva čime se oslobođaju nusprodukti koji mogu uzrokovati obojenje zuba. Promjene boje zubi češće su kod starijih ljudi zbog stanjivanja cakline tijekom života.

Vanjska obojenja

Vanjska obojenja nastaju zbog nakupljanja kromogena na površini cakline koje nastaje zbog pušenja ili konzumiranja pića kao što su kava, vino ili čaj te nakupljanja prekromogena zbog korištenja tekućina za ispiranje usta (primjerice klorheksidina). Ona mogu nastati i zbog loših ispuna, karijesa te nakupljanja kamenca i plaka. Lakše se uklanjaju od unutarnjih obojenja, a uključuju postupke pjeskarenja i uklanjanja kamenca.

Tko može pristupiti zahvatu izbjeljivanja zubi?

Svaki pacijent je slučaj za sebe, ali neke indikacije su generalno najčešće. One uključuju promjenu boje uzrokovanu starenjem, promjenu boje uzrokovanu raznim pićima (kava, vino, čaj), obojenja uzrokovana tetraciklinom i flurom, želje pacijenta (estetski razlozi) i traume zuba. Kod pacijenata koji imaju osjetljive zube, vrlo tamne zube, puno ispuna, karijese, kao i kod onih koji su u trudnoći ili su mlađi od 10 godina, izbjeljivanje zubi se ne preporuča.

Najčešće metode izbjeljivanja

In office izbjeljivanje

Većinom se koriste sredstva visokih koncentracija, 30%-35% vodikov peroksid ili 35% karbamid peroksid koji se u obliku gela nanose na zube. Okolna tkiva zaštite se materijalom od akrilata te se postavlja gingivna zaštita. Radi bržeg izbjeljivanja uključuje se polimerizirajuća lampa te proces traje između 20 i 30 minuta, a po potrebi i dulje, dok pacijent nije zadovoljan. Prednost ove metode je što su rezultati trenutačni i provodi se u prisustvu doktora.

At home izbjeljivanje

Proces započinje uzimanjem otiska radi individualizirane udlage koju pacijenti sami koriste doma uz pripravke iz ljekarne ili trgovine u kojima se prodaju. Pripravci dolaze u obliku gela od 10% vodikovog ili karbamid peroksida. Najbolji učinak postiže se nošenjem udlage u vremenskom periodu od jednog do dva sata. Preporuča se nositi je noću jer tako manje gela izlazi iz udlage. Udlaga se koristi do željene bjeline (ne dulje od 6 tjedana).

Izbjeljivanje avitalnih zuba

Obojenja avitalnih zuba nastaju zbog degeneracije pulpnog tkiva tokom traume. Proces izbjeljivanja obavlja se u ordinaciji. Prvi korak je zaštita okolnih mekih tkiva. Napravi se otvor na unutarnjoj strani zuba te se u njega aplicira vatica natopljena 35 % vodikovim peroksidom. Na zub se se aplicira halogena lampa u duljini trajanja od 5 minuta. Postupak se ponavlja 5-6 puta.

Izbjeljivanje avitalnih zuba može se postići i walking bleach metodom.

Pjeskarenje

Pjeskarenje je postupak u kojem abrazivnim sredstvima uklanjamo površinski sloj cakline. Ono se izvodi finim gumicama kojima se polira zub. Tako dolazi do sjaja i glatkoće te do promjene boje zuba. Primjenjuje se kod hipermineralizacije, hipomineralizacije, demineralizaciji nakon ortodontskih aparata, nepotpunog razvoja površinskog sloja zuba te pri uklanjanju obojenja uzrokovanih fluorozom.

Nuspojave izbjeljivanja

  • Izbjeljivanjem nastaje i veća hrapavost te se smanjuje omjer kalcija i fosfata.
  • Sredstva za izbjeljivanje mogu loše utjecati na ispune jer oslabljuju vezu između zuba i materijala pa je potrebno takve zahvate odgoditi za tjedan ili dva.
  • Pojava bijelih mrlja na zubnom mesu ukoliko se prikladno ne zaštiti tokom procesa izbjeljivanja. Ova promjena nestaje kroz par sati.
  • Jedna od najčešćih nedostataka je preosjetljivost zuba koja se javlja kod 66 % pacijenata. Promjene uglavnom nestanu kroz jedan dan. Ukoliko se javila preosjetljivost tijekom ili prije izbjeljivanja, nanese se materijal za desenzibilizaciju koji će zaštiti zube.

Zaključak

Izbjeljivanje je brz, efikasan i bezbolan (ukoliko ne dođe do preosjetljivosti) proces koji se koristi samo u estetske svrhe. Jednostavan je i ugodan, kako za doktora tako i za pacijenta. Nuspojave su minimalne ukoliko se proces ne ponavlja često.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime