Mostovi

0
984

Nedostaje Vam jedan ili više zuba? U dilemi ste kako nadomjestiti žvačne plohe? Zabrinjavaju Vas astronomske cijene?

Dentalni mostovi rješenje su za osobe kojima nedostaje jedan ili više zuba, izrađeni od biokompatibilnih materijala koji garantiraju trajnost i vračaju osmijeh na svako lice. Uvođenje protetskih mostova u modernoj stomatologiji predstavlja značajan napredak u obnovi zubi i osmijeha pacijenata koji su izgubili jedan ili više zuba. Protetski mostovi su siguran, dugotrajan i estetski prihvatljiv način zamjene zuba koji nedostaje ili kompletnog zubnog niza. Dentalni mostovi imaju ključnu ulogu u obnavljanju funkcionalnosti usta i vraćanju samopouzdanja pacijentima. U ovom članku ćemo istražiti šta su protetski mostovi, različite vrste mostova, prednosti i procedure vezane za njihovu primjenu.

Povijest mostova
Dentalnii mostovi su jedan od najstarijih oblika protetske stomatologije koji se koriste za zamjenu izgubljenih zubi. Ovi mostovi imaju dugu povijest koja seže unatrag tisućama godina.
U antičkom svijetu, egipatski i etruščanski stomatolozi koristili su metale poput zlata i srebra kako bi izrađivali mostove koji bi zamijenili izgubljene zube. Ovi mostovi su se fiksirali na susjedne zube pomoću metalnih traka ili konaca.
Tijekom srednjeg vijeka, protetski mostovi su i dalje korišteni, ali su se razvijali novi materijali i tehnike. Stomatolozi su počeli koristiti kosti i zube životinja kako bi izradili kosti mostova koje bi se kasnije fiksirale na preostale zube.
Razvoj protetskih mostova doživio je veliki napredak u 18. i 19. stoljeću. U 19. stoljeću, francuski stomatolog Pierre Fauchard bio je pionir u modernoj stomatologiji i razvio je tehniku izrade mostova koji su se fiksirali na zube s pomoću kopči i vijaka.
U 20. stoljeću, razvoj stomatoloških materijala kao što su keramika i porculan omogućio je stvaranje estetski privlačnijih protetskih mostova. Tehnologija dentalnih implantata također je značajno napredovala, što je omogućilo razvoj implantatno potpomognutih mostova.

Protetski mostovi su postali nezamjenjivi dio suvremene stomatologije, pružajući pacijentima funkcionalnost, estetiku i samopouzdanje. Napredak u tehnologiji i materijalima nastavlja unapređivati ​​ovu vrstu protetskih rješenja, čineći ih sve sigurnijim, trajnijim i prirodnijim izgledom i dan danas.
CAD-CAM (Computer-Aided Design and Computer-Aided Manufacturing) je jedna od modernih tehnologija koja omogućuje preciznu i brzu izradu protetskih mostova. Koristi se digitalno skeniranje pacijentovih zuba i usne šupljine kako bi se stvorio 3D model. Na temelju tog modela, računalni softver omogućuje dizajniranje mosta uzimajući u obzir pacijentove potrebe i anatomiju. Nakon što je most dizajniran, CAD-CAM sustav koristi CNC (Computer Numerical Control) tehnologiju za precizno obrađivanje blok materijala i izradu gotovog protetskog mosta. Ova tehnologija smanjuje vrijeme izrade i omogućuje visoku kvalitetu i prilagodbu mosta pacijentu.

Što su mostovi?
Mostovi su protetski nadomjesci koji zamjenjuju jedan ili više izgubljenih zuba.Most se sastoji od dvije ili više međusobno povezanih krunica koje se trajno fiksiraju na nosače te međučlana koji nadoknađuje izgubljeni zub.Nosači se oblikuju prilikom brušenja kako bi stvorili dovoljno prostora za budući protetski rad.Mostovi mogu biti izrađeni od različitih materijala,uključujući cirkon,keramiku,metal ili kombinaciju ovih materijala.
Cirkon-keramički most je protetski nadomjestak čija je osnova napravljenja od cirkonij oksidne legure te je presvučena obložnom keramikom.Cirkon je materijal velike čvrstoće, visoke biokompatibilnosti te je estetski ugodniji oku.Cirkonski mostovi se mogu korisiti u svim dijelovima usne šupljine.
Za razliku od cirkonskih mostova,metal keramički mostovi imaju osnovu napravljenu od metala koja se prekriva slojem keramike.Metal keramički mostovi su također dugotrajni i čvrsti kao cirkonski mostovi.Nedostatak im je u estetskom dijelu jer s godinama može doći do povlačenja zubnog mesa i prosijavanje metala uz rub zubnog mesa.Zbog tih estetskih
ograničanja,više se koriste u stražnjim regijama za kutnjake i pretkutnjake.
Izbor materijala ovisi o individualnim potrebama i stanju pacijenta,a izrađuju se tako da se usklade s bojom i oblikom prirodnih zuba pacijenta,pružajući im prirodan i simetričan osmijeh.
Implantno podržani mostovi su također popularna opcija.Oni se korsite kada pacijent nema dovoljno prirodnih zuba za podršku mostu.U ovom slučaju, dentalni implantati se postavljaju u čeljust kako bi služili kao kao stabilna osnova za most.Implantno podržani mostovi su izuzetno sigurni i stabilni,a osim toga pomažu u očuvanju gustoće kostiju u čeljusti.

Zašto mostovi?
Prednosti mostova su mnogobrojne.Najvažnija prednost je obnavljanje funkcije i cijeline žvačnog sustava..Gubitak jednog ili više zuba može otežati stvari žvakanje hrane, izazvati pronleme pri govoru i utjecati na ukupnu raspodjelu sila žvakanja.
Druga prednost protetskih mostova je estetski aspekt. Nedostatak jednog ili više zuba može biti estetski neprivlačan i utjecati na samopouzdanje pacijenta.Osim toga imaju ulogu u očuvanju zdravlja okolnih zuba.Kada se zubi izgube,okolni zubi mogu pomaknuti svoj položaj,što može dovesti do neravnoteže u zagrizu.Protetski mostovi ispunjavaju prazninu i
sprječavaju pomicanje ostalih zubi,održavajući stabilnost i ravnotežu u ustima.
Nedostatak ovakve terapije je što je za nju potrebno imati obostrano očuvan zubni niz kako bi se most mogao postaviti na mjestu gdje nedostaje žvačni član, stoga pacijenti koji su “izgubili” stražnje zube ćesto prije terapije mostova moraju ugraditi implantate.

Proces postavljanja mosta?
Procedura se odvija u nekoliko koraka.Prvo će se izbrusiti zubi s obje strane praznog prostora.što uključuje uklanjanje malog dijela zubne supstance kako bi se stvorio prostor za most.Nakon toga se uzimaju otisci kako bi se precizno izradio most.Ti se otisci šalju u laboratorij gdje se individualno izrađuje prma otisku pacijenta.U međuvremenu,pacijent može dobiti privremeni most kako bi se očuvala funkcionalnost i estetitka dok se most izrađuje.Pacijent kroz dva ili tri dolazaka odrađuje probu konstrukcije gdje provjeravamo funkcionalnost,udobnost,zagriz i sl. Kada su pacijent i stomatolog zadovoljni s radom,most se trajno pričvrćuje uz pomoć adhezivnog cementa.
Važno je napomenuti da protetski mostovi zahtijevaju dobru oralnu higijenu koja uključuje redovno četkanje zuba,čišćenje interdentalnih prostora i redovite kontrole(6mj-12mj).

Zaključak
Protetski mostovi su izuzetno koristan i estetski prihvatljiv način zamjene nedostajućih zuba. Oni obnavljaju funkcionalnost usta, poboljšavaju estetiku osmijeha i održavaju zdravlje okolnih zuba. Procedura za postavljanje mosta je relativno jednostavna, a redovna oralna higijena i posjete stomatologu su ključni za dugotrajnost i uspjeh mosta. Uz protetske mostove, pacijenti mogu povratiti osmijeh i samopouzdanje, te uživati u punoj funkcionalnosti svojih zuba. Obratite nam se s punim povjerenjem i postanite dio naše zadovoljne baze pacijenata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime