Zubni implantati

0
392

Želite ponosno isticati svoj savršeni osmijeh? Nedostatak jednog ili više zubi uzrokuje Vam nelagodu i nedostatak samopouzdanja? Ne možete normalno jesti, pričati ili stalno morate razmišljati kako prekriti nedostatke zubi koje imate? Ako mislite da ne postoji rješenje Vašeg problema, varate se! Napretkom tehnologije u dentalnoj medicini pojavili su se zubni implantati koji su danas sve više na glasu. Ugrađivanje zubnih implantata postalo je sastavni način liječenja potpune ili djelomične bezubosti u stomatologiji. Investirajte dugoročno u svoj osmijeh i olakšajte si svakodnevnicu! U nastavku saznajte više o zubnim implantatima.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati trajni su nadomjestci koji se kirurški ugrađuju u usnu šupljinu na mjesto nedostajućeg zuba/zubi. Radi se o strukturama izgrađenim od aloplastičnih materijala koji su biokompatibilni i naposlijetku srastaju s kosti, čime se osigurava trajnost i potpora za fiksnu ili mobilnu zubnu protezu. Kada se govori o zubnom implantatu, ne misli se na cjelovit zub, već na „zubni korijen“ koji je umjetan te je u obliku vijka.  Zubni implantati sastavni su dio implantološkog kompleksa koji još čine abutment (protetska nadogradnja) i protetski nadomjestak (zubna krunica ili most).

Od čega su izrađeni zubni implantati?

Implantati su izrađeni od titana, koji je materijal izbora zbog svoje izvrsne biokompatibilnosti. To znači da se kost dobro integrira s implantatom i stvara čvrstu vezu. Međutim, postoje i drugi materijali koji se koriste za izradu implantata, poput cirkonija.

Što je potrebno poznavati prije samog postupka implantacije?

Poznavanje anatomskih obilježja nužno je prije samog postupka implantacije kako bi se spriječile potencijalne komplikacije kod pacijenta i kako bi sam postupak bio ispravan. Potrebno je precizno procijeniti pojedine anatomske čimbenike poput stanja kostiju i položaja određenih anatomskih struktura kako bi se osigurao pravilan odabir implantata i planiranje najprikladnijeg položaja implantata.

Ono što je zapravo najvažnije jest odrediti položaj alveolarnog živca, odnosno mjesto alveolarnog kanala unutar kojeg je smještena i alveolarna arterija. Ozljedom ovih struktura prilikom ugradnje implantata može nastati bol, prekomjerno krvarenje, promjene osjeta i slično.

Uz samu procjenu anatomskih struktura, važno je uzeti u obzir i pacijentove mogućnosti i želje kako bi sam tretman bio što uspješniji i rezultirao bolji ishodom za pacijenta. Nakon procjene izrađuje se plan liječenja.

Što je važno dodatno poznavati o pacijentu?

Također je kod pacijenta potrebno ispitati određena stanja i bolesti poput kardiovaskularnih bolesti (hipertenzije, kongestivnog zatajenja srca, subakutnog bakterijskog endokarditisa i sl.), endokrinih poremećaja (šećerna bolest, poremećaji štitnjače i sl.), poremećaja krvi, bolesti kostiju i dr.

Koje se slikovne metode mogu koristiti za snimanje prije postupka implantacije?

Sveobuhvatna i precizna radiografska procjena pruža sve potrebne podatke važne za što bolji ishod postupka implantacije. Za snimanje anatomskih struktura mogu se koristiti različiti slikovni modaliteti:

  • periapeksna radiografija
  • panoramska radiografija
  • okluzalna radiografija
  • kefalometrijska radiografija
  • kompjuterizirana tomografija (medicinski CT i konusni CT)

Postupak implantacije

Postupak zubne implantacije sastoji se od nekoliko koraka i može trajati od nekoliko mjeseci do godine dana, ovisno o složenosti pojedinog slučaja. Opći postupak zubne implantacije je sljedeći:

1. Postavljanje implantata

Nakon što se isplanira postupak slijedi postavljanje implantata. To se obično radi pod lokalnom anestezijom, a može se koristiti i sedacija, ako je potrebno. Stomatolog će napraviti otvor u kosti gdje će postaviti implantat, a zatim će implantat postaviti u kost. Postupak je vrlo brz i traje otprilike oko 15 minuta za jedan implantat. Nakon postavljanja implantata, važno je dati vremena kosti da se integrira s implantatom, odnosno da implantat u cijelosti sraste s kosti prije nastavka postupka (otprilike 3 do 6 mjeseci).

2. Izrada abutmenta

Kada se implantat integrira u kost slijedi postavljanje abutmenta. Abutment je dio implantata koji povezuje implantat s krunom. Stomatolog će napraviti otisak Vaših zuba kako bi se izradio abutment, a zatim će se abutment postaviti na implantat.

3. Izrada krunice

Zadnji je korak izrada i postavljanje krunice. Krunica je trajni zubni nadomjestak koji se pričvršćuje na abutment. Stomatolog će uzeti otisak zuba i poslati ga u laboratorij gdje će se izraditi krunica. Naposljetku, stomatolog će izrađenu krunicu pričvrstiti na abutment.

Što se savjetuje nakon provedenog postupka implantacije?

Nakon što se implantat i krunica postave, važno je nastaviti s redovitim održavanjem zuba. Redoviti posjeti stomatologu, četkanje zuba i korištenje zubnog konca pomoći će u održavanju zdravlja vaših zuba i implantata.

Koje su prednosti zubnih implantata?

Zubni implantati popularan su i učinkovit način zamjene nedostajućih zuba. Ovdje su neke od prednosti zubnih implantata:

  • Izgled i funkcionalnost: Zubni implantati vrlo su slični prirodnim zubima po izgledu i funkcionalnosti. Oni su dizajnirani da se savršeno uklope u Vašu usnu šupljinu i zamijene izgubljene zube, što rezultira prirodnim i estetski privlačnim osmijehom.
  • Trajnost: Zubni implantati vrlo su izdržljivi i trajni, što ih čini dugoročnim rješenjem za zamjenu nedostajućih zuba. U usporedbi s alternativama, kao što su zubne proteze, implantati su mnogo otporniji na trošenje i mogu trajati mnogo godina ako se pravilno održavaju.
  • Komfor: Implantati su ugrađeni u kost, što ih čini vrlo stabilnima i udobnima. Neće se pomicati ili klizati kao što se to može dogoditi sa zubnim protezama.
  • Održavanje oralnog zdravlja: Implantati se ne oslanjaju na druge zube za podršku, što ih čini manje invazivnima za okolne zube. Osim toga, implantati se mogu održavati i čistiti na isti način kao i prirodni zubi, uz redovitu oralnu higijenu.
  • Potpora koštanoj strukturi: Kada nedostaju zubi, to može uzrokovati gubitak koštane mase u čeljusti, što može utjecati na oblik i funkciju lica. Implantati, s druge strane, stimuliraju rast kostiju i potiču zdravu koštanu strukturu.
  • Poboljšanje govora: Nedostatak zuba može utjecati na vaš govor, a zubni implantati mogu poboljšati vašu sposobnost izgovaranja riječi.

Koji su nedostatci zubnih implantata?

Unatoč brojnim prednostima, zubni implantati imaju i neke nedostatke, a neki od njih su:

  • Visoka cijena: Ugradnja zubnih implantata skup je postupak, a troškovi se mogu značajno razlikovati ovisno o mjestu i vrsti implantata koji se koristi. Mnogi pacijenti ne mogu si priuštiti implantaciju, pa se odlučuju za alternative.
  • Kirurški postupak: Ugradnja zubnih implantata kirurški je postupak koji zahtijeva lokalnu anesteziju i može biti neugodan ili bolan za pacijenta. Neke osobe s medicinskim stanjima poput dijabetesa, kardiovaskularnih problema ili bolesti desni mogu biti manje prikladne za ovaj postupak.
  • Vrijeme liječenja: Postupak ugradnje implantata može zahtijevati više posjeta stomatologu, a sam proces može trajati nekoliko mjeseci. To može biti frustrirajuće za pacijente koji žele brzo rješenje za svoj problem.
  • Mogućnost komplikacija: Kao i kod svakog kirurškog zahvata, postoje rizici od komplikacija nakon implantacije. To može uključivati infekciju, oštećenje živaca, krvarenje ili odbacivanje implantata.
  • Održavanje oralne higijene: Iako su implantati vrlo izdržljivi i trajni, potrebno je redovito održavanje oralne higijene kako bi se spriječile infekcije i upale. Pacijenti moraju redovito posjećivati stomatologa i četkati zube i zubne implantate kako bi održali oralno zdravlje.

Koje su moguće kontraindikacije kod ugradnje zubnih implantata?

Ugradnja zubnih implantata može biti kontraindicirana za neke pacijente, ovisno o njihovom zdravstvenom stanju i drugim čimbenicima. Neke od kontraindikacija za ugradnju zubnih implantata uključuju:

  • Nedostatna količina koštane mase: Za ugradnju implantata potrebna je dovoljna količina zdrave koštane mase u čeljusti. Ako nedostaje koštano tkivo, pacijenti mogu zahtijevati dodatne postupke poput koštanog graftiranja prije nego što se može ugraditi implantat.
  • Problemi sa zubnim mesom: Ako pacijent ima ozbiljne probleme s desnima, poput parodontne bolesti ili gingivitisa, to može utjecati na uspjeh implantacije. Stomatolog može preporučiti liječenje desni prije nego što se izvrši ugradnja implantata.
  • Loše oralno zdravlje: Pacijenti s lošim oralnim zdravljem, poput karijesa ili infekcija, mogu biti manje prikladni za ugradnju implantata. Stomatolog će preporučiti liječenje bilo kojeg problema prije nego što se ugradi implantat.
  • Zdravstvena stanja: Pacijenti s određenim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti ili autoimunih poremećaja mogu imati veći rizik od komplikacija nakon ugradnje implantata.
  • Loše navike: Pušenje ili konzumiranje alkohola mogu utjecati na uspjeh implantacije i povećati rizik od infekcija.

Zaključak

Zubni implantati nude mnoge prednosti u usporedbi s drugim opcijama za zamjenu zuba. Međutim, prije donošenja odluke o implantaciji, važno je razgovarati sa svojim stomatologom kako bi se utvrdilo je li to najbolja opcija za Vaš slučaj. Stomatolog će Vam dati detaljne upute i smjernice za njegu i održavanje implantata nakon postupka. Također, važno je napomenuti da se postupak implantacije može razlikovati ovisno o Vašem slučaju i individualnim potrebama. Za više informacija o ugradnji zubnih implantata kontaktirajte nas!

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime