Metal-keramičke zubne krunice

0
3833

S rastućim napretkom u estetskoj dentalnoj medicini, keramika kao materijal izvrsnih estetskih svojstava postaje odličnim izborom u svakodnevnom radu suvremene ordinacije dentalne medicine. Osim potpuno keramičkih nadomjestaka, značajno mjesto u kliničkoj praksi još uvijek imaju i metal-keramički nadomjestci jer savršeno obuhvaćaju poželjna svojstva metala kao što su čvrstoća, trajnost i stabilnost te keramike kao biomaterijala najboljeg estetskog učinka. Zbog toga već desteljećima slove kao zlatni standard u estetskoj dentalnoj medicini nudeći pritom zadovoljavajući nivo estetike kao i dugoročnu strukturnu izvedbu, s klinički dokumentiranom frakturom krunice na otprilike 3 % tijekom 20 godina.

Sve veće mjesto u suvremenoj fiksnoj protetici zauzimaju novije tehnologije u izradi protetskih radova poput računalno vođenog oblikovanja ili računalno vođene izrade nadomjestaka (inlaya, onlaya, ljuski, krunica i mostova).

Zubne krunice i vrste zubnih krunica

Zubne krunice protetski su nadomjestci čija je uloga vraćanje boje, oblika i funkcije oštećenog zuba, ali i zamjena zuba koji nedostaju. Ukoliko nedostaje više zubi, moguće je izraditi spojene krunice u obliku zubnog mosta.

Na tržištu postoji nekoliko materijala za izradu zubnih krunica, a u suvremenim stomatološkim ordinacijama najčešće se koriste keramika, porculan, cirkonij, metali, kompozitni materijali ili kombinacija materijala. Tako razlikujemo metal-keramičke, cirkon-keramičke te potpuno keramičke (Emax) krunice. U nastavku ćemo se najviše usredotočiti na metal-keramičke zubne krunice.

Što su metal-keramičke zubne krunice?

Metal-keramičke zubne krunice sastoje se od metalne baze preko koje je presvučeno nekoliko slojeva keramike. Metalnu komponentu najčešće čini legura nikla, kobalta i kroma.

Metalna komponenta:

  • Nikal – flekisibilan materijal, ugodan za korištenje, ali može izazvati alergijske reakcije pa se u novije vrijeme često izostavlja
  • Legura kroma i kobalta – najbolje rješenje što se tiče biokompatibilnosti i cijene, ne uzrokuje alergije i djeluje pozitivno na sprečavanje karijesa
  • Molibden – dodaje se u legure kako bi se poboljšala elastična svojstva
  • Titanij – hipoalergeni materijal, ali rijetko se koristi zbog visoke cijene
  • Zlato – danas se rade samo po narudžbi zbog izrazito visoke cijene metala; najbolja biokompatibilnost.

Kako odabrati najbolji materijal za izradu nadomjestaka?

Ovisno o tome što želite postići u estetskom i funkcionalnom smislu, najbolju preporuku za materijal od kojeg će zubni nadomjestak biti napravljen dobit ćete kroz detaljan pregled i konzultacije kod doktora dentalne medicine koji će Vam pobliže objasniti prednosti i nedostatke svake opcije. Prilikom odabira materijala za zubnu krunicu, Vaš će stomatolog razmotriti faktore kao što su položaj i funkcija zuba, boja okolnih zubi, očuvanost zuba, položaj tkiva desni, koliki dio zuba je vidljiv kad se nasmiješite, financijske okolnosti itd.

Kod većih oštećenja zubne krunice gdje nije moguće ugraditi kompozitni ispun, a ta oštećenja ipak nisu dovoljno velika da se nadoknađuju ugradnjom zubne krunice moguće je ugraditi inlay, onlay ili overlay protetske ispune. Njihova prednost u odnosu na zubne krunice ili ljuskice je manja invazivnost jer zahtijevanju značajno manje brušenja i veću stopu očuvanja zuba.

Zašto je potrebna takva vrsta intervencije?

Ukoliko je zub oštećen, veća je vjerojatnost za lomljenje tijekom žvačnog ciklusa i posljedično nemogućnost pravilnog sudjelovanja u istom. Kontakti između oštećenih zubi nisu dovoljno kvalitetni te često dolazi do nakupljanja ostataka hrane u međuzubnim prostorima, što uzrokuje stvaranje zubnih džepova i upalu zubnog mesa uz bol, neugodan zadah i nelagodu. Potrošeni i oštećeni zubi narušavaju ne samo estetiku osmijeha već i zdravlje cijele usne šupljine. Ukoliko se oštećeni zub ne liječi na vrijeme, može doći do gubitka zuba i zaostajanja praznog prostora u zubnom luku.

Gubitak jednog ili više zubi nedvojbeno utječe na estetiku lica, bez obzira na to radi li se o prednjim ili stražnjim zubima. Također, svaki zub ima specifičnu ulogu u procesu usitnjavanja i žvakanja hrane te gubitak samo jednog zuba uzrokuje promjenu položaja zuba.

Nastojeći se prilagoditi novonastaloj situaciji, zubi u okolini rupe naginju se prema praznom prostoru, a zubi antagonisti iz suprotne čeljusti izrastaju kako bi zatvorili novootvoreni prostor. Time se postupno mijenja način žvakanja, ono postaje manje pravilno, sile se raspodjeljuju na prednje zube koji ne mogu podnijeti toliko opterećenje i počinju se prekomjerno trošiti i rotirati. Posljedično dolazi do gubitka mekog tikva i kosti, kako u zoni gubitka zuba, tako i u zoni prekomjernog opterećenja.

Svi navedeni faktori potencijalno dovode i preostale zube u ugrozu. Zglobovi i mišići reagiraju bolovima i škljocanjem, a moguća je i promjena estetike donje trećine lica. Osim toga, opada i kvaliteta procesuiranja hrane, a pati i želudac do kojeg dolazi nedovoljno usitnjena hrana.

Budući da govor podrazumijeva koordinaciju mišića i oralnih struktura kao što su usne, jezik, zubi, glasni trakt i obrazi, bilo kakvo oštećenje oralne strukture može dovesti do oštećenja u govoru i nemogućnosti izgovaranja određenih slova ili glasova.

Kako izgleda procedura?

Prije zahvata potrebna je rentgenska snimka zuba, kao i sanacija karijesa ili punjenja korijenskih kanala ukoliko postoji rizik od infekcije, ili je zub vrlo oštećen i raspadnut. Zahvat je u potpunosti bezbolan jer se uvijek provodi uz primjenu lokalne anestezije.

Priprema zuba brušenjem površina neophodna je kako bi zub bio prikladan za navlaku. Od pacijenata se uzima detaljan otisak zuba, koji zubni tehničari u laboratoriju koriste kao kalup za izradu zubne krunice. Postupak izrade najčešće traje 3 do 4 dana. Za to vrijeme ugradit će Vam se tzv. privremena krunica kako bi se zub adekvatno zaštitio.

Zubna se krunica svojim oblikom i veličinom poklapa sa susjednim zubima te daje potpuno prirodan izgled. Metal se u moderno vrijeme dizajnira digitalno te izrađuje putem 3D printera za metal, čime se smanjuje faktor ljudske greške na minimum i ubrzava cijeli proces.

Alternativno dužem čekanju izrade zubne krunice, postoji mogućnost skraćivanja postupka na samo jedan dan uz tzv. CAD/CAM tehnologiju. Tada Vaš stomatolog pomoću uređaja za skeniranje snimi digitalnu sliku Vaših zubi. Zatim računalni softver koristeći te slike izrađuje 3D model zuba. Digitalni dizajn potom se šalje drugom stroju koji izrezuje oblik krune iz bloka keramike te je Vaša krunica vrlo brzo spremna za cementiranje.

Nakon zahvata

Nakon zahvata nužno je da se pridržavate smjernica dobre oralne higijene, što uključuje pranje zubi dva puta dnevno i čišćenje zubnim koncem jednom dnevno — posebno oko područja krune gdje se desni susreću sa zubom kako biste osigurali dugovječnost Vaših metal-keramičkih krunica, ali i očuvali sveukupno zdravlje usne šupljine. Također, preporučuju se redovite posjete stomatološkoj ordinaciji radi kontrole zdravlja presvučenog zuba, ali i okolnih zuba.

Tko su idealni kandidati za ugrađivanje zubnih krunica?

Zubne krunice općenito mogu riješiti mnoge nedostatke na zubima, estetske ili funkcionalne prirode.

Ugradnja zubnih krunica idealno je rješenje za Vas ako:

  • ste nezadovoljni svojim zubima jer su izgubili na estetici ili funkcionalnosti uslijed oštećenja, lomljenja, karijesa ili trošenja zuba tijekom godina, a ne želite potrošiti cijelo bogatstvo.
  • imate zube s velikim ispunama.
  • želite zaštititi zub nakon terapije punjenja korijenskih kanala.
  • jednostavno želite poboljšati oblik, boju ili veličinu zuba.

Prednosti metal-keramičkih zubnih krunica:

  • najpovoljnije estetsko rješenje
  • dugotrajnost – do 15 godina
  • izvrsna opcija za stražnje zube jer podnose veće opterećenje
  • mogućnost izrade vrlo preciznih konstrukcija.

Nedostatci metal-keramičkih zubnih krunica:

  • estetika osmijeha kod pacijenata s izraženom tendencijom povlačenja zubnog mesa – moguće naziranje metalne baze prema korijenu zuba s vremenom
  • teže postići vrhunsku estetiku i transparentnost prirodnog zuba jer metalna baza ne propušta svjetlost
  • visoka invazivnost
  • pojedine legure koje čine metalne baze mogu izazvati alergijske reakcije
  • ako je zub zdrav, nužno je uklanjanje zubnog živca
  • uklanja se caklina na susjednim zubima
  • karijes i paradontne bolesti
  • povećana abrazivnost zuba.

Zaključak

Ovisno o tipu problema i Vašim financijskim mogućnostima, metal-keramičke zubne krunice mogu biti pravo rješenje za Vas, posebice ako tražite dugotrajno i povoljno rješenje! Ukoliko imate bilo kakvo oštećenje zuba ili Vam nedostaje zub(i), javite se u našu ordinaciju kako bismo Vas mogli savjetovati i ponuditi optimalno rješenje za Vaš problem.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime